De wet van oorzaak en gevolg. Ik ben me steeds meer bewust dat alles wat ik doe (of niet doe) consequenties heeft. Wat ik eet bijvoorbeeld heeft gevolgen voor mijn gezondheid, maar het gaat veel verder dan dat: waar koop ik mijn eten of van wie? Dat heeft gevolgen voor die organisatie of die persoon. Eet ik vlees of niet? Dat gaat ook niet alleen over mijn gezondheid, maar ook over het milieu en over het wereldvoedsel probleem. Zo ook voor de kleding die ik draag of spullen die ik koop….Alles heeft gevolgen voor mezelf, mijn omgeving, het milieu, de aarde.

Ik ben me steeds meer bewust dat de keuzes die ik maak, er toe doen. Het draagt bij aan het grotere geheel. Ik sta niet  op mezelf wat dat betreft, we zijn allemaal met elkaar verbonden.

Ik ben me ook steeds meer bewust van dat alles wat ik aandacht geeft groeit. Dat waar ik mijn energie aan geef, is dat ook hetgeen waar ik nou echt blij van wordt en dus energie van krijg? Ik maak steeds bewustere keuzes, niet alleen met eten en dingen die ik koop. Waar geef ik mijn tijd, mijn energie aan? Ook dat heeft directe gevolgen, ook weer meer dan alleen voor mezelf.

Leren zijn met wat er is, dat is wat ik vooral vertel in de mindfulness lessen. In de praktijk merk ik aan mezelf dat dat in etappes zich bij me aandient. Echt zijn met wat er is. Dat gaat niet alleen over rust in je hoofd. Mediteren gaat niet over rust in je hoofd. Gamen, vakantie, alcohol, sporten, dat gaat allemaal niet over rust in je hoofd…..allemaal afleiding die je heel tijdelijk iets brengen. Je ontsnapt even, maar daarna is er niets veranderd. Verandering zit veel dieper en bereik je niet door te vluchten, door je af te laten leiden.

Zijn met wat er is, gaat veel verder. Het is alles omvattend en tegelijkertijd eigenlijk ook het enige wat er is en waar je het mee zult moeten doen.