In de zomer ervaar ik altijd veel meer last van prikkels dan in de winter. In de zomer is iedereen meer buiten, dus er is ook meer geluid, meer verkeer. Het is langer licht, dus de tijd dat er buiten meer activiteit is, is ook langer. De afgelopen weken toen het echt zo heel heet was buiten, nam dat weer wat af. Het was denk ik te warm om te klussen, in de auto rond te rijden met open ramen (en hele harde muziek), en zelfs te warm om echt lang buiten te zitten. Aangezien ik ook wat slechter slaap met dit weer (vooral korter) en ook wat minder goed eet, ben ik eigenlijk nog meer vatbaar voor de last die ik ervaar. Nu weet ik het gelukkig, en dan kan ik het toch net iets makkelijker accepteren. Maar wat kun je nu zelf doen:

  • Zorg dat je goed voor jezelf zorgt dus dat je tijd voor jezelf hebt, goed slaapt en gezond eet.
  • Verlaag je tempo en verlaag ook je lat (doe het wat rustiger aan en ben niet zo streng voor jezelf)
  • Doe leuke dingen! Blijf niet alleen maar thuis, zoek niet alleen maar stilte, maar doe leuke dingen waar je blij van wordt, waar je energie van krijgt, die gezellig zijn (en wissel dan af met tijd voor jezelf).

Ik werd gevraagd voor een interview over een prikkelarme dag op de kermis in Tilburg. Eerlijk gezegd wist ik niet dat het er was, schijnt er al 7 jaar te zijn. Een paar uurtjes op de kermis zonder flitsende lichten en zonder het geluid. Vooral bedoeld voor mensen met epilepsie, autisme en niet aangeboren hersenafwijkingen. Natuurlijk ook fijn voor alle gevoelige mensen die gewoon niet zo van al dat licht en geluid houden!

Fijn dat er steeds meer aandacht is voor de groep mensen die niet zo goed tegen al die prikkels kan. 20 % van de mensen is hooggevoelig en dan zijn er ook nog eens behoorlijk veel mensen met andere eigenschappen/ aandoeningen die ook niet tegen die prikkels kunnen. Hoog tijd dat daar ook eens opgelet wordt! Maar vooral ook hoogtijd dat we ons zelf wat meer kenbaar maken en uitleggen wat we graag zouden willen. Niet iedereen die hooggevoelig is wil een prikkelarme kermis, niet iedereen die hooggevoelig is is hetzelfde. Iedereen is uniek en iedereen mag zelf bepalen wat hij/zij wil of niet wil. Zorg dat je zelf goed weet wat je wil, maak keuzes en geniet zoveel mogelijk!

Als je mijn TV debuut wil zien: